Despre fiscalitate și bun simț

Săptămâna trecută, miercuri, am participat la BNR la o conferinţă care nu a fost despre fiscalitate, ci despre educaţie: “Primele 1000 de zile pentru următorii 100 de ani. Educaţia timpurie o şansă pentru competitivitatea României”.

Conferinţa a fost organizată de Ready Nation Ro împreuna cu Step by Step si UNICEF, la BNR.

Ready Nation Ro este un ONG românesc, susţinut de Ready Nation US care îşi propune să determine un număr cât mai mare de leaderi ai business-ului românesc să se implice activ în a determina politici publice serioase în ceea ce priveşte educaţia timpurie.

De ce educaţie timpurie (creşe, grădiniţe)?

Pentru că educaţia timpurie este temelia pentru viitorul copiilor noştri şi deci al naţiei noastre.

Pentru că în primele 1000 de zile de viaţă creierul nostru este ca un burete, atunci se formează cele mai multe sinapse.

Pentru că şansele la un viitor bun al adulţilor cresc exponenţial dacă a beneficiat de educaţie timpurie.

Pentru ca să nu mai vorbim despre 40% din tinerii de 15 ani analfabeţi funcţional (procentul creşte la 60% pentru cei mai săraci 20% din copii).

Pentru că fără o forţă de muncă (capital uman) de calitate nu putem vorbi de un viitor prosper pentru ţara noastră.

Pentru că, pentru că…

Ce am reuşit să facem, pe lângă aceasta conferinţă (deja la a 3-a ediţie)?

Subiectul educaţiei timpurii a început să apară pe agenda publică. Leaderi ai business-ului românesc, atât antreprenori români cât şi şefi de multinaţionale se implică deja în promovarea educaţiei timpurii. Camera deputaţilor a adoptat deja (cu unanimitate!) un proiect de modificare a legii învăţământului iniţiat de deputatul UDMR Szabo Odon (felicitări dle. deputat!) care face două lucruri extrem de importante:

(I) grădiniţa devine obligatorie;
(II) creşele trec la ministerul educaţiei.

Sperăm ca această lege să fie aprobată cât mai curând şi de Senat. Nu va fi uşor, Guvernul a dat aviz negativ (!!!) iar comisia de muncă din senat a dat şi ea aviz negativ (!!!), deşi este evident că analfabetismul funcţional este deja o piatră de moară agaţată de gâtul României, nu numai al pieţei muncii din România.

Sperăm de asemenea să convingem decidenţii să adopte creditul fiscal pentru creşe (şi grădiniţe), ceea ce ar permite refacerea sistemului de creşe într-un veritabil parteneriat public privat. Am mai scris despre această soluţie/propunere, nu o să detaliez aici.

Există soluţii win-win-win (pentru România)!

Vom vedea. Noi sperăm să putem mişca lucrurile în direcţia bună. Fără educaţie, fără investiţii serioase în chiar fundaţia ei – educaţia timpurie, cu greu ne putem imagina că vom mai exista ca naţie peste 100 de ani.

Ps. Am scris aceste rânduri în timp ce participam la conferinţa CEO – Shaping the future (mulţumesc Diana Dumitraşcu pentru invitaţie!). Primul vorbitor a fost dna Proskuryakova, Country manager World Bank. Despre ce credeţi că a vorbit? Despre dezastrul din educaţia românească, despre analfabetism şi despre inechitate…

Author

Avocat de Business

Comments are closed.