Despre fiscalitate și bun simț

Văd că a început din nou discuția despre „sustenabilitatea sistemului de pensii”…

Haideți să ne uităm la câteva cifre.

Legea BAS pentru 2021: venituri din contribuții de 73,6 mld lei și cheltuieli cu pensiile de 90,3 mld lei, adică un deficit de vreo 16,7 mld lei.

Legea BAS din 2017: cheltuieli cu pensiile de 58 mld la venituri de 44,3 mld, adică un deficit de « doar » 13,7 mld.

Știm de ce au crescut cheltuielile: creșterea pensiilor. Dar cum de au crescut cu vreo 29 mld lei veniturile ?

În primul rând, am avut “revoluția fiscală”, prin care Dragnea și Valcov au și majorat CAS de la 21% (transfer neutru), la 25%, scăzând însă impozitul pe salarii la 10%.

Prin acest truc, cei doi au mutat pur și simplu aprox. 14 mld de la bugetul de stat la bugetul de pensii, ca să poată începe creșterea accelerată a pensiilor – că, deh! urmau alegeri de care depindea chiar libertatea lor…

În al doilea rând, am avut celebra politică “salary led growth”, promovată tot de cei doi cu largul suport al de acum celebrului sinecurist profesor la ASE. Salariile bugetarilor au explodat, crescând cu aproape 3% din PIB (de la 8 la 11%), ceea ce la un PIB de 1.100 mld, înseamnă vreo 33 mld lei în plus la salariile bugetarilor.

Din suma asta, 25% au fost virați de la bugetul de stat la bugetul de pensii, adică vreo 8 miliarde.

Rezultă că din cei 29 mld creștere de venituri, 76% (adică 22 mld) sunt exclusiv bani proveniți din bugetul de stat, buget care oricum subvenționa bugetul de pensii.

Creșterea de 32,3 mld la cheltuieli este însă una reală, nu precum «creșterea» veniturilor, de aici și cea mai mare parte a creșterii de deficit la bugetul consolidat.

Dacă legea pensiilor ar fi fost implementată în full (punctul de pensie a crescut «decât» la 1442 lei, nu la 1750 lei în 2020 sau chiar la 1850 lei în 2021), am mai fi adăugat încă vreo 20 mld lei, la care din 2022 s-ar mai fi adăugat încă vreo 30 mld ca urmare a recalculărilor)…

Sună «sustenabil» ?

Mai are rost să vorbim de ce va fi peste 10 ani, când generația mea – cea a decrețeilor (neangajați la SRI, Interne sau Armată, că ăștia sunt déjà de mult la pensie), se va pensiona?

Eu zic că nu, mai ales dacă vedem și că jumătate din tinerii de 15 ani (cei care ar trebui să producă contribuțiile din care să se plăteasca pensiile) sunt azi analfabeți funcționali…

Nu vreau să predic Apocalipsa, dar cifrele de mai sus, chiar dacă sunt aproximative, vorbesc singure.

Sistemul de pensii (Pilonul I) este déjà în ATI, intubat. Fără «aparate» (adică trucuri legislative și subvenție masivă de la bugetul de stat – din împrumuturi !!!), Pilonul I era de mult oale și surcele.

Problema mare va veni când șmecheriile care îl țin acum în viață nu vor mai ține, iar «aparatul» (bugetul de stat) se va fi gripat…

Author

Avocat de Business

Comments are closed.